ROZŠÍRENÉ VYHĽADÁVANIE
Čo sa stalo počas prvého roku existencie Machule?

Prvý rok Machule

08. 01. 2016

Pri hľadaní spomienok čo všetko sme tohto roku ako Machuľa zažili, som vyhrabala aj zápisník z roku 2013. Sú tam prvé úvahy k založeniu Machule, ako sa budeme volať a o čom bude vlastne naša spoločná kamarátska remeselná stránka.  Nad naším zrodom sa začalo reálne blýskať až v novembri 2014, keď sme si zakúpili doménu a webhosting. O mesiac sme sa zúčastnili premiérového Natur trhu v Zvolene a rozdávali vizitky s odkazom na ešte sa len rodiacou webstránku. V roku 2015 sa všetko začalo točiť oveľa rýchlejšie.

 

Január, Február 2015 - machula.sk

Machuľa je na svete. Síce ešte v tajnom neverejnom móde, do ktorého dopĺňame obsah, keďže stránka je úlne prázdna. Popri tom žerieme našemu itéčkarovi Bzučkovi nervy, nekonečnými vetami začínajúcimi sa na..neviem, nerozumiem, čože? Deň "D" nastal 12.2.2015. Dostali sme od Bzuča záverečné školenie a oficiálne sme vypustili do virtuálneho sveta reálnu Machuľu. Stále sme sa učili čo a ako máme pridávať a furt tomu dakto nerozumel:) 

Marec, Apríl 2015 - jarný jarmäk

Ešte sme sa nespamätali z pôrodu web-machule a už aj organizujeme vlastný trh. Náš svätý Martinčan má totiž svätého brata Miša, ktorý má kontakty na výborný podnik Barmuseum v Martine a dostávame príležitosť ukázať našu šikovnosť, že vieme zorganizovať trh. Veľmi nám pomohlo zopár vecí:

Rony a jej skúsenosti s chodievaním na remeselné trhy, jej kontakty a zmysel pre jasnú komunikáciu s ostatnými remeselníkmi. Mišo zabezpečil termín na 25. 4. 2015 a bol naším sprostredkovateľom s podnikom Barmuseum, ktoré sídli priamo v budove národného múzea v Martine. Gergej (Juraj a Lenka) kúpili auto, čo nám uľahčilo neskutočne veľa vecí s prenášaním stolov. Tu musíme spomenúť aj Miša (Gazdu), ktorý pomohol Gergejovi odšoférovať plne naložené auto a pritom nevidel cez stoly na pravobok. Voloďa sa jediný nevzdával a vravel, že to určite zvládneme o čo sa pričinil plánovaním ako upraviť malú divadelnú sálu na trhovisko. Darinka (ja) som vyprodukovala plagáty, ktoré Mišo zadarmo vytlačil u kámoša z Bystrice...ďakujeme:) Rado nám vymodeloval z hliny razítka na našu machuliacku menu. Lenka zabezpečila hlinu, pec na vypaľovanie a kopec času a energie sme dodali všetci na výrobu machulí. Pec sa po veľkej várke hlinených peniažkou natrvalo pokazila, takže toto bola asi najväčšia obeta, ktorú sme trhu priniesli. Janka nám poskytla chatu v Martine, kde sme patrične oslávili náš vydarený trh...tiež ďakujeme:)

 

Máj 2015 - spájame sa so svetom

Ale, aleee my máme facebook! Napriek tomu, že ho polovica z nás nemá sme sa zhodli na tom, že pre machuľu je to dobrá možnosť ako o sebe dať vedieť. Rony nám ho rozbehla, no a my ostatní sme natešene sledovali ako nám rastú "lajky". Počas mája sa nám podarilo rozbehnúť aj vlastný blog. Vďaka nemu môžeme ukázať svetu nielen naše výrobky, ale aj to ako ich vyrábame a akú máme filozofiu pri práci. Okrem toho sme v máji na hrade Uhrovec pri Bánovciach nad Bebravou spoluzorganizovali ďalší trh. Paľo, hradný kastelán, zabezpečil informovanosť verejnosti, okolitých obcí, pečenie pstruhov, guľáš a muziku a prišlo toľko národa, že nám z toho povstala nová tradícia na Uhrovskom hrade. Tento rok už máme na Trh hradných remesiel stanovený termín 7. až 8. mája 2016. Na úspechu trhu sa podieľali aj domáce zvieratká od Gergeja a Lenky -  menovite Čviko (drozd), Ževo (kuvík) a Pajko (králik)...múčne červy a dážďovky.

 

Jún 2015 - responzívna Machuľa a nové profily

Google sa rozhodol, že bez respozívneho dizajnu môžme na dobré vyhľadávanie zabudnúť. Chvíľkové preľaknutie nahradil návrh mobilnej verzie a Bzučko mal s Machuľou znova robotu. Výsledkom je však novučičká mobilná verzia machule.sk, ktorá sa mi páči viac ako tá počítačová. Okrem smartphonov sme boli v júni aj na svadbe v Slatinke. Zdanlivo nepodstatná udalosť pre Machuľu, keďže sa nikto z nás neženil a nevydával. Bol tam však ON. Náš fotograf Kuko, ktorý nám spravil nové profilové fotky. Všetci sme sa podarili okrem Voloďu..zas sa čudne tváril:) Radov a Ronin profil som obnovila svojím fotením ja. Už sme začali vyzerať konečne k svetu.

 

Júl 2015 - Nezabudnuteľný trh v Likavke

Iba 1 hodina trhu a doteraz si to všetci pamätáme. Toto leto bolo fakt horúce ale búrka, ktorá nás zmietla z trhu rovno do Likavskej krčmy bola ešte horúcejšia. Využili sme akciové pivko, kofolu aj borovičku ...a hlavne že mali arašidové chrumky (za 39centov!!):) V krčme už dokonca začalo svietiť slnko a okrem chudáka šoféra Gergeja sa nám aj výrazne zlepšila nálada.

 

August 2015 - kocúr Mico a komparz

Keďže sme poriadna tvorivá skupina trúfli sme si aj na filmovanie a dali sme sa na natáčanie novej slovenskej rozprávky "Johankino tajomstvo". Bol to masaker. Topili sme sa vo vlastnej koži v hrubých kostýmoch v 35° horúčave. No ale Vianoce sú Vianoce, treba deťom spraviť radosť a je pravda, že nám za to aj zaplatili:) Tak sme vydržali 4 natáčacie dni. Vytešovali sme sa z kostýmov a účesov čo nám narobili a celkovo bol to veľmi dobrý zážitok. Myslím však, že viac už filmovať nepôjdeme:) Po jednom komparze sa však k nám na letný obed na dvore pridalo aj malé mača. Lenka ho nazvala príhodne Mico a odvtedy je to náš machuliacky kocúr.

 

September 2015 - Rony odišla do Nemecka

Naša Machuľa sa musela zmieriť s Roniným odchodom do Nemecka. Jej mydielka s nami síce naďalej chodili na trhy, takže bola akoby stále s nami, ale chýba nám z nej kopec milých drobností ako napríklad jej balenie krivoľakej "cigi". Kto nevidel, nepochopí:) Išli sme dokonca aj do Roninho rodiska "do Bánec" na Mňam fest. Napriek výstrahe nech nečakáme nič valné, sme boli prekvapení akému záujmu sme sa tešili. V septembri sme boli pozvaní aj na Trenčiansky BIO jarmok, toť naša príčina zadovážiť si registračnú pokladňu. A tak bolo. Máme pokladňu.

 

Október 2015 - Štúr a Machuľa

Boli sme prizvaní starostkou obce Uhrovec na celonárodnú spomienku na Ľudovíta Štúra ako spoluorganizátori "remeselnej uličky". Teda Voloďa spolu s pánom kastelánom z hradu Uhrovec naplánovali účasť ďalších remeselníkov okrem Machule na tomto podujatí. Okrem skvelých remeselníkov, ktorí prijali naše pozvanie ste sa mohli v Uhrovci stretnúť s prezidentom - alebo sa radšej priučiť práci na hrnčiarskom kruhu, pod vedením Lenky a  Voloďu.

 

November 2015 - Dorovoľníctvo na hrade

Hrad Uhrovec je miesto kam chodievame vyvenčiť svoje telo aj ducha počas celého roka. Okrem toho tam fungujeme ako dobrovoľníci pri opravách, ktoré pomáhajú hradu zakonzervovať jeho súčasný stav. Alebo dostavať čo spadlo skôr ako sa tam dobrovoľnícka ruka stihla dostať:-) V novembri sme sa štyria machulisti pridali k zazimovaniu hradu, ktoré uzatvorilo tohoročnú pracovnú sezónu. Stavala sa nová prístupová lávka do areálu horného hradu, sťahovali sa lešenárske podlážky a rúry, dokončovalo sme odvodnenie horného hradu a opravovala sa strecha nad kaplnkou. Veľa roboty, ale aj veľa dobrých ľudí. Akurát počasie nám dalo zabrať - lávka sa robila v úplnej hmle a mrholení.

 

December 2015 - Vianočné trhy a zrod "newstrelera"

December sa niesol v znamení práce na vianočných darčekoch, objednávkach a mrznutí na vianočných trhoch. Absolvovali sme dva trhy vo Zvolene. V rámci nich sme sa dostali aj na Zvolenské námestie do krásneho dreveného stánku vďaka neziskovej organizácii Živica, ktorá takto podporovala predaj lokálnych výrobkov za lokálnu menu Živec. Machuľa sa dostala aj k ďalšej modernizácii svoho webu a to možnosťou odoberať novinky z našej stránky takzvaným newslettrom. Gergej ho premenoval na newstreler a okamžite sa to uchytilo. Tento blog je vlastne jednou z noviniek, ktorú ste si mohli cez historicky prvý newstreler prečítať. Silvester sme strávili opäť na hrade v takmer 100% zostave. Prišla aj Rony z Nemecka, znovu sme jej dali zopár dobrých rád aké sprosté slovíčka by sa mala naučiť:) Bolo nám veľmi dobre. Ohňostroj sme sledovali už tradične z najvyššej hradnej strechy. Videli sme asi milión ohňostrojov minimálne v 180° zornom uhle... neviem ľudia či to už nepreháňate:-) V každom prípade sme to mali bez hluku a vybuchovania a ten pohľad ako sa rodí nový rok stál za to. Zápalili sme si prskavky a potriasli rukou, ak v nej práve nebolo šampanské. Tak nazdravie priatelia, nech vám chutí celý nový rok.

No a ak ste sa dostali až sem GRATULUJEME!

Dosčítania, priatelia:-)

 

autor: Darinka